Den fjällbotaniska trädgården

Fjällbotaniska trädgården är en del av Àjtte, Svenskt Fjäll och Samemuseum och ligger centralt i Jokkmokk vid den östra änden av sjön Talvatis
Trädgården är öppen 15 juni – 30 augusti 2020.
Dagligen 11.00 – 17.00
Med anledning av smittspridning av Covid-19 kan öppentider förändras på kort varsel.
Fjällvallmon, som jag inbillade mig skulle vara röd, är den lilla söta gula blomman.
På fjälltopppen och i närheten såg vi de mest fantastiska blommor. Den här, otroligt starkt lysande blå, liten och behändig. Fjällgentiana, blommar i juli och augusti. Den finns ganska allmänt på främst kalkrik mark i fjälltrakterna.
Man hittar den på gräshedar, bland klippor, längs älvstränder och vägkanter. Den växer även sällsynt nedanför fjällen. Linné skrev 1755: ”Växer i de högsta fjällen i Lappland och särskilt på snörika bergsryggar. Den glänsande växten upplyser fjällen med sina högblåa blommor.”
Här ser vi Kvarnbäckens fall
Kvarnbäcken har många ansikten
Flädervänderot
Ljuvliga rastplatser fanns, och vi kände med saknad att en termos med kaffe, borde vi väl ändå haft förstånd att ta med oss. Men vad gör det när solen skiner så vackert och gräset är så grönt. Vi hade en underbar dag i Fjällträdgården och den är väl värd ett besök fler gånger.