Om

Lapland Art Konst och illustration som finns i Jokkmokk. Vi, Margaretha Dahl Sandling och Torbjörn Sandling, ett konstnärspar vars största hobby är (förutom allt annat) att teckna, måla och fotografera.

Här kan ni se fotografierakvarelleroljor, tusch och annat som vi har målat, tecknat och fotograferat under en tid. Färgerna kommer förmodligen att variera beroende på vilken skärm ni befinner er vid.

Vi illustrerar även barnböcker. Apmut Kuoljok skrev en bok om pojken Apmut som vi fick nöjet att illustrera till.  86-åriga Apmut Ivar Kuoljok ger ut sin tredje bok. Det är första gången någon ger ut egna barndomsskildringar med originalmanus på lulesamiska.

Vi  har även samarbetat med olika företag till exempel illustrerat till skyltar, logotyper med mera.

Dessa kvinnor i naturlig storlek, beställdes av Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk till en permanent utställning. De målades i akryl. Det är mycket vackert i  Jokkmokks kommun och det vill vi få fram i våra motiv. Fotograferandet och målandet tar en stor del av vår fritid. Kan det finnas något bättre sätt att leva på? Att varje dag få njuta av sina intryck.
Gråa dagar, med sina mjuka toner och sitt speciella skimmer. Soliga dagar som lockar fram lysande, klara färger. Sommar, med alla små under, kanske i form av en vacker larv, eller korsrävungens klara blick. Ljusa sommarnätter. Tänk om förmågan hade funnits att  måla in alla ljuden i en tavla, som exempelvis storlommens rop och vattnets stilla porlande under kanoten.
Vintern, den härliga friska årstiden, med sprakande norrsken och blåskimrande snötäcken. Trädens sirliga, likt filigran mönster i frostvitt.
För att inte tala om höstens glödande färger. Se vinden gripa tag i de guldfärgade bladen, kasta dem upp mot skyn och sedan sakta låta löven singla ner mot marken, som sagans guldpengar. Ingen dag eller årstid är bättre eller sämre än någon annan. Livet är sannerligen underbart och det är en stor gåva att få uppleva det.

Det ger oss inspiration

Vi fanns i år med våra alster på Västra skolan i Jokkmokk under Jokkmokks marknad. Många som mött oss på marknaden i Jokkmokk har fått sig ett gott skratt av humorteckningarna i reprotryck, A3 storlek. Torbjörns humor ger uttryck för goda skämt i samband med jakt eller fiskehistorier. Förutom tuschteckningar finns även vykort i färg och svart/vitt, samt blyertsteckningar med samiska motiv i A3 storlek som reprotryck.

Hör av er till Torbjörn och Margaretha