En kniphonas vardag

Våren har kanske kommit till Snesudden, trots att det ligger is kvar ännu på sjön, i alla fall tror den här Knipan det. Hon satte igång vårstädningen med friska tag i holken. Ut åkte skräp och ett gammalt ägg. Hon rustade och stod i.

Utanför satt en duvhök och väntade på att hon skulle städa klart. Inte av artighetsskäl kan man anta, snarare räknade den med en middagsbjudning. Vad den inte insåg var att kråkan som satt en bit ifrån, inte var där som ytterligare en middagsgäst. Kråkan som är en mycket intelligent och vaken fågel var troligen inhyrd av frun i holken som livvakt.

Tyst och ljudlöst gled den snabbt ner mot den intet ont anande duvhöken, så snabbt att Torbjörn inte hann få fram kameran och jagade bort den objudne gästen.

Tyvärr så upptäckte vi dun och fjädrar lite senare på strandkanten. Knipan såg rätt tilltufsad ut men hade trots allt klarat livhanken.

Foto Margaretha och Torbjörn Sandling