Abisko

Vad vore ett besök värt i Abisko om man inte fotade Lapporten. Vi var ett gäng från Jokkmokk som reste hit.    Bara boendet gjorde det hela till en lyxupplevelse. Trevliga vänner och fantastisk mat förgyllde det hela.

Man kan förstå att Selma Lagerlöf fick inspiration här, när hon skrev Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Efter vad vi förstått så bodde hon i den lilla bruna stugan ett tag.

 Selma Lagerlöf fick i uppdrag att skriva en bok om Sverige till skolbruk, men hon drabbas av skrivkramp. Men så hör hon en liten varelse från småfolket som slåss mot en kattuggla. Hon schasar bort ugglan och som tack berättar den lille varelsen sin historia. Den lille varelsen är förstås Nils Holgersson. Så gick det till, om man får tro boken. Men i verkligheten fick hon uppslaget från Kiplings historier med talande djur

Foto: Margaretha och Torbjörn Sandling