Vuollerim och Murjek

den 19 mars 2019 åkte Reumatiker föreningen i Jokkmokk till Vuollerim. i god anda besökte vi Gästgiveriet och fick i oss ett gott buffémål.
Hotel Vuollerim Gästgiveriet: ”Jag känner mig som hemma”, säger många av våra gäster. Kanske är det för att hotellet drivs gemensamt av 150 delägare som gått samman och byggt upp verksamheten med bygdens bästa i åtanke. Här möter du inte ett hotell – du möter en hel bygd som sedan årtusenden byggts och formats av entreprenörskap och samverkan. Du möter unikt inredda rum med namn från bygdens byar, du möter mat som lagas med omsorg av lokala råvaror, du möter lappländsk ”vardagslyx”. Varmt välkommen! Team Hotel Vuollerim
Efter maten, lite shopping kan aldrig vara fel. Med raska steg iväg till Porsi bygghandel.

innan vi åkte vidare till Murjek.
Murjeks Hembygdsförening vandrarhem och gård. I byns före detta lärarseminarium, verksamt här 1904-1934[5] bedriver Murjeks hembygdsförening en hembygdsgård med servering och vandrarhem där det också finns campingplatser och stugor till uthyrning.
På hembygdsgården finns ett mindre bibliotek. 
Seminariebyggnaden är inte bara ett museum, utan rymmer också en restaurang och en lokal för hemsamariter.
och ett skolmuseum.  Lärarseminariet flyttades till Murjek från Mattisudden 1904 och utbildade småskolelärarinnor.
I byns före detta lärarseminariumverksamt här 1904-1934. Seminariebyggnaden är inte bara ett museum, utan rymmer också en restaurang och en lokal för hemsamariter.
Murjek är centralt beläget i Norrbottens län och är Jokkmokks kommuns enda stationsort vid Malmbanan. I stationshuset finns det postservice och en liten affär. På orten finns Murjeks kyrka. En by som verkligen kan sägas vara en polcirkelby är Murjek i centrala Norrbotten. Norra polcirkeln går nämligen genom byn,
Murjeks järnvägsstation, den enda i Jokkmokks kommun ligger vid Malmbanan med tågförbindelser till Narvik, Kiruna, Luleå och med nattåg till Stockholm. Stationshuset är i privat ägo. Trafikverket rustade under 2018 upp plattformen  Det finns även bussförbindelse till Jokkmokk och Kvikkjokk.
Vi hade en riktigt bra dag. Solsken och goda vänner, vad kan man mer begära av livet.