Blommor och kanottur

Vi såg ett hav av blommande Vattenklöver, i en vik

Vattenklövern är en vattenväxt som med sina klöverlika blad kan breda ut sig i mattlika bestånd längst våtmarksområden och åkanter. Den blir ca 10-40 cm hög och blommar med vackra vita blommor i maj – juni. Kronbladen är håriga på insidan vilket ger blomman ett skirt utseende.
Midnattssolen sände oss sina varma hälsningar, innan den dolde sig bakom holmen
Tobbe tackade för en ljuvlig dag på sjön.
Nästa dag, ovan odlingsgränsen, väster om Jokkmokk provade Tobbe fiskelyckan. Det blev några fina matfiskar som så småningom blev rökta. Rökt abbore – en förstklassig maträtt med parfymerad smak! Abborren är en utmärkt fisk att röka, tack vare att den är rik på nyttiga fetter. Dessutom är det väldigt enkelt gjort.
Ängsull Det växer i öppna våtmarker och myrområden över hela Sverige. Varje strå är upp till en halv meter högt och i toppen hänger på sommaren tre till fem bomullsliknande ax.
Någon stannar och kikar nyfiket på Tobbe.
Älgen är de svenska skogarnas största djur. Den är lätt att känna igen tack vare sin storlek och sitt särpräglade utseende. De stora öronen, den rejäla mulen och hakskägget tillsammans med den karakteristiska puckeln vid manken gör den svår att förväxla med andra djur.
Nä, han var inte så intressant. Älgen väger 200-550 kg, och kan mäta upp till 2 m i mankhöjd. Älgtjurar är i genomsnitt 20 procent större än älgkor och är både högre och tyngre med grövre nackar och större hakskägg.

Foto: Margaretha och Torbjörn Sandling